ČUDO SVETOG GEORGIJA

Rusomir Bogdanovski

ČUDO SVETOG GEORGIJA

Režija i adaptacija: Nikola Zavišić
Dramsko-lutkarski teatar “Ivan Radoev“ Pleven (Bugarska), Narodno pozorište Niš (Srbija), Teatar „Joan
Slaviči“ Arad (Rumunija) Rusomir Bogdanovski
Dramaturg: Andrej Filipov
Prevod na bugarski: Svetlana Atanasova
Koreografija: Andrea Gavriliju
Kompozitor: Milen Apostolov
Scenografija i animacija: Nikolaj Dimitrov Nad
Kostim: Konstantin Vlkov
Asistent reditelja: Kalina Enčeva
Dizajn tona: Vojkan Dobrosavljević
Dizajn svetla: Sergiu Poenar
Video projekcija: Dobrila Belević

Igraju:

Dramsko-lutkarski teatar “Ivan Radoev” Pleven:
Asen Dankov
Antoni Penev
Diana Handžieva
Nađa Keranova
Narodno pozorište Niš:
Dragiša Veljković
Dragana Jovanović
Marko Pavlovski
Teatar “Joan Slaviči” Arad:
Marina Pali
Stefan DogarU
Specijalni gost:
Dejan Lilić
(Dramski teatar Skoplje, Severna Makedonija)


REDITELJ O PREDSTAVI

Čudo Svetog Georgija je pozorišna poslastica, “fantastična tragikomedija” makedonskog pisca Rusomira Bogdanovskog, koja se na ritmičan, duhovit, apsurdan i zabavan način bavi mračnim temama zajedničkim za sve narode Balkana: neprekidnim ratovima, surovim ubistvima vladara i pitanjima vere ireligije, kao i njihovim promenama, zamenama i zloupotrebama.

U ovoj crnohumornoj i grotesknoj igri, koju specijalni tim Anđela predvođen arhangelom Mihailom priređuje zaspalom junaku ove priče Svilenu, koji će se pretvoriti u Svetoga Georgija neobičnim tokom sopstvene podsvesti, prolazićemo kroz izmišljeni svet večne borbe za vlast u jednom bezimenom Carstvu(koje može biti bilo gde na Balkanu), u kome se Otac boji svojih Naslednika, a ovi opet svojih, jer je jedini cilj i smisao njihovih života bezumno, primitivno i neplansko preuzimanje vlasti zarad sopstvenih interesa. Svako ko postane vladar dobija specijalnu silu kojom drži svoj narod u pokornosti – silu Aždaje nezasite. Onaj ko ima tu silu, ima i apsolutnu vlast i kontrolu. I to je jedini cilj.

Ali... ima jedno ali: šta se desi kada specijalni odred Anđela predvođen arhangelom Mihailom dođe kod vladara i ponudi mu “ponudu koju ne može da odbije”? Ta ponuda podrazumeva prelazak na novu, savremenu religiju koja neobično podseća na hrišćansku i napuštanje stare vere, vere u paganskog idola Srebrnokrilog. Može li celo jedno carstvo preko noći da promeni veru? Šta je cena takve promene? Upravo pitanje vere i verovanja se koristi isključivo kao produžena rukazloupotrebe vlasti i kao sredstvo za dodatno bogaćenje onih koji su već bogati, putem manipulacije i zloupotrebe naivno verujućih, najnižih slojeva društva, “običnog naroda” koji uvek i u svakom poretku na kraju ispadne kolateralna šteta sistema koji njime surovo i bespoštedno vlada.

Tri različite balkanske pozorišne nacije: Bugari, Rumuni i Srbi će zajedničkim snagama pokušati da pokažu sve tačke raskola likova Rusomira Bogdanovskog, i to preko svojih pozorišnih umetnika u ovom jedinstvenom pozorišnom iskustvu punom ritma, humora, straha i ljubavi. Da, ljubavi, koja – iako sasvim potisnuta tokom ove priče – na kraju ipak ostaje da lebdi iznad svih likova i situacija kao jedino preostalo oružje na strani dobra za borbu protiv gluposti, mraka i zla.


REDITELJ

Nikola Zavišić (1975, Bela Crkva) studirao režiju i dramaturgiju i magistrirao na Akademiji u Pragu (DAMU),

Katedra za režiju u alternativnom I lutkarskom pozorištu 2003. godine.

Pored rada u institucijama bavi seeksperimentalnom upotrebom svetla sa umetničkom grupom Radio. Nica, čiji je osnivač.Režirao je u mnogim pozorištima u Srbiji i inostranstvu (Hrvatska, Slovenija, BiH, Češka, Holandija, Nemačka, Švedska, Rusija) i za svoj rad dobio brojne nagrade na domaćim i inostranim festivalima. Radi kao pozorišni i tv reditelj, scenarista, dramaturg i dizajner svetla.

Do sada u karijeri osvojio preko 30 nagrada (za režiju, najbolju predstavu, nagrade publike, dizajn svetla,scenski prostor, vizuelni identitet itd.) Kao pozorišni reditelj i pisac trajnozainteresovan za razvoj dečijeg pozorišta, kao i pozorišta za mlade.

Gaji veliko poštovanje i ljubav prema lutkarskom pozorištu.


PISAC

Rusomir Bogdanovski (1948, Niš) Diplomirao i magistrirao dramaturgiju na FDU u Beogradu.

Radio je kao dramaturg i urednik Dramskog programa MTV, a sada je profesor filmskog i tv scenarija na FDU u Skoplju.

Autor je dvadesetak pozorišnih tekstova i filmskih i tv scenarija i dobitnik mnogobrojnih nagrada na makedonskim I internacionalnim festivalima.