OSMI NOVI TVRĐAVA TEATAR OD 3. DO 8. SEPTEMBRA

Ambijentalni pozorišni festival Novi tvrđava teatar, osmi po redu, ove godine će biti održan od 3. do 8. septembra, na otvorenoj sceni ispred Vile Stanković u Čortanovcima. Prošlogodišnje pomeranje zbog korone iz uobičajenog letnjeg perioda u rani jesenji, pokazalo se kao znatno pogodnije za festival, pa je to od sada stalni festivalski termin.

Na programu 8. Novog tvrđava teatra naći će se pet takmičarskih predstava, i jedna studentska, u čast nagrađenih.

Festival će započeti premijerom predstave Život se sa mnom mnogo poigrao, u produkciji Novog tvrđava teatra. Dramatizaciju inspirisanu istoimenim romanom Davida Grosmana, dokumentarnim snimcima, izjavama, intervjuima i novinskim citatima o životu Eve Nahir Panić radio je Darko Lukić, a režiju potpisuje Dino Mustafić.

Prva repriza biće na zatvaranju Festivala, 8. septembra. Slede predstave Ostajem ostati (Maradok maradni), u samostalnoj istraživačkoj produkciji grupe glumaca iz Novog Sada (Emina S. Elor, Judit Laslo, Bence Salai i Robert Ožvar), u režiji Gabriele Crnković. Zatim Jugoslavija, moja dežela u koprodukciji Gledališča Koper i Pozorišta Prijedor, po romanu Gorana Vojnovića, dok režiju potpisuje Marko Misirača. Iz rumunskog grada Georgeni stiže predstava Nesrećni (Boldogtalanok), Pozorišta Figura Studio, prema tekstu Milana Fišta, a u režiji Albu Ištvana. Nakon toga će publika će imati priliku da pogleda novi komad Vladimira ĐurđevićaBerači snova, u režiji Božidara Đurovića i izvedbi Zvezdara teatra iz Beograda.