PREDSTAVA JUGOSLAVIJA, MOJA DEŽELA NA TREĆOJ FESTIVALSKOJ VEČERI

Sinoć je u Vili Stanković izvedena predstava Jugoslavija, moja dežela, koju su u koprodukciji radili Gledališče Koper i Pozorište Prijedor. Zajedno smo se prisećali nekih prošlih vremena, smejali se, uglavnom, sopstvenom mentalitetu, ali i tugovali i saosećali sa glumcima na sceni.

Večeras publiku upoznajemo sa Pozorištem Figura studio iz Transilvanije i predstavom Nesrećni, koja je do sada osvojila niz nagrada na festivalima u Mađarskoj.

„Vilmoš Huber je menadžer televizijske produkcije, koga nije briga za konvencije u međuljudskim odnosima, emocijama i odgovarajućim vidovima ponašanja. On voli žene, iako godinama živi sa Rozom, majkom njihovog zajedničkog deteta. Ženi je muka od stalnog varanja, pa odlučuje da se preseli kod Huberove najnovije ljubavnice i koleginice, sedamnaestogodišnje Vilme.

Bizarnu situaciju pojačavaju komična figura Huberove majke, njihova porodična pozadina, pokušaji Roze da se otisne iz toksične veze, kao i gubitak deteta. Ostali likovi postepeno nestaju iz njihovih života zbog strahota koje su proživeli zajedno i odvojeno, i oni ostaju sami u elementarnoj međuzavisnosti i nerazrešivoj nesreći.“