SINOĆ JE OTVOREN 8. NOVI TVRĐAVA TEATAR

Sinoć je u Vili Stanković u Čortanovcima svečano otvoren osmi Amibijentalni pozorišni festival Novi tvrđava teatar. Čast da ga otvori pripala je višestrukoj laureatkinji festivala – glumici Emini Salai Elor.

„Hvala vam što ste sa nama zdušno gradili ovu Tvrđavu teatra za ovih osam godina. Hvala vam što smo i večeras zajedno, ovako, na otvorenom, među drvećem i usnulim pticama, jer mi glumci ćemo uskoro kao mušice izleteti na scenu i slobodnim letom slaviti ptičji san, jer će vazdušni prostor najzad biti samo naš. Hvala vam što se s poverenjem prepuštate našem tumbanju stvarnog i nestvarnog, pa s nama nemirno lutate kroz san i nesanicu. Hvala vam što pristajete da se spuštamo ovde na ovo mesto gde je sve mirno i prirodno dok ne dođemo mi da svemu zadajemo druga značenja. Hvala vam što kao i mi kišu i vetar smatrate samo dobrim kulisama za istinsku pozorišnu igru. Hvala vam što se ne plašite našeg ludila, kao što se ni mi ne plašimo vašeg prekog suda. Mi samo zajedno činimo pozorište“, deo je uvodnog slova, kojim je glumica Emina S. Elor pozdravila publiku.

Nakon toga je usledila premijerna izvedba predstave Život se sa mnom mnogo poigrao, zasnovana na istoimenom romanu Davida Grosmana, kao i na filmovima, intervjuima, emisijama i drugim dokumentarnim materijalima, koji se tiču života junakinje Eve Nahir Panić. Predstava je rađena u produkciji festivala Novi tvrđava teatar, a režiju potpisuje Dino Mustafić. Prva repriza biće 8. septembra, na dan zatvaranja festivala.

Večeras će festivalska publika uživati u predstavi Ostajem ostati, u samostalnoj produkciji glumaca iz Novog Sada. Ona se bavi temom domovine, i postavlja pitanje da li iz nje treba otići ili, ipak, u njoj ostati.
U predstavi igraju Emina S. Elor, Judit Laslo, Bence Salai i Robert Ožvar, a režiju je radila Gabriela Crnković.