PRVI FESTIVALSKI DAN

Vatromet nad nebom u Čirtanovcima, označio je početak X Festivala Novi Tvrđava Teatar.

Ove vrele avgustovske noći, pred punim gledalištem Vile Stanković u Čortanovcima, publika je videla predstavu POETESA po tekstu i u režiji Vide Ognjenović, to je dirljiva priča o večiloj srpsloj pesnikinji Milici Stojadinović Srpkinji.

Predstava je rađena u koprodukciji Novog Tvrđava Teatra i Srpskog narodnog pozorišta.

U predstavi su igrali: Nataša Stanišić, Predrag Momčilović, Gordana Kamenarović, Tamara Stansavljev, Miodrag Petrović, Jovana Balašević, Gordana Đurđević Dimić, Jovan Nešković, Miroslav Fabri, Milovan Filipović, Milo Lekić, Marko Savković, Peđa Marjanović, Sanja Ristić Krajnov, Višnja Obradović, Sanja Mikitišin.

Kostime za ovu predstavu je uradila Jelisaveta Tatić Čuturilo, muziku Nikola Čuturilo, a scenograf je bio nedavno preminuli Željko Piškorić, kome je pred početak predstave održan minut ćutanja i Mladen Stojanović.
Prikzana je drama o životu prve srpske pesnikinje i književnice, o njenoj borbi sa samom sobom ali i konzervativnim društvom u kome se pesnikinja tog vremena smatrala čudakinjom, uz sva društvena previranja u tadašnjoj Srbiji.

Festival je otvorila glumica Marta Bereš, laureatkinja jednog od prethodnih festivala, a u publici su se mogle videti mnoge poznate ličnosti: Igor Mirović predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine, Božidar Đurović pozorišni reditelj, Jugoslav Krajnov glumac, Gojko Božović urednik izdavačke kuće Argipelag. Miroslav Miki Radonjić diektor Sterijinog pozorja i drugi.