ZAVRŠEN 8. NOVI TVRĐAVA TEATAR

Najbolja predstava Jugoslavija, moja dežela

Prethodne večeri je u Vili Stanković u Čortanovcima završen 8. Ambijentalni pozorišni festival Novi tvrđava teatar.

Publika je najpre imala priliku da čuje odluke o nagrađenima i obrazloženje žirija, koji je ove godine delovao u sastavu književnika Lasla Blaškovića (predsednik), glumice Jovane Balašević i književne prevoditeljke Ivane Đurić Paunović.

Nagrada za najbolju predstavu u celini pripala je ostvarenju Jugoslavija, moja dežela, Gledališča Koper i Pozorišta Prijedor. U objašnjenju žirija navodi se: „Veliki je rizik ispričati već mnogo puta ispričanu priču, ali kad se sve kockice sklope, i kad su svi akteri u građenju predstave tom riziku dorasli, onda publika ima priliku da joj se prepusti i da je sagleda u svetlu koje dotad na nju nije palo. Zahvaljujući fantastičnoj glumi i skladu igre čitavog ansambla, nadmoćnoj režiji i uigranosti koja donosi dodatnu sigurnost za igru u trenutku, publika je imala priliku da doživi nešto što se i ne dešava toliko često: da diše kao jedno s predstavom.“

Potom je Albu Ištvanu dodeljena nagrada za režiju za predstavu Nesrećni u izvođenju pozorišta Figura studio iz Georgenija u Rumuniji.

Dva priznanja za najbolju žensku ulogu pripala su glumicama iz predstave Život se sa mnom mnogo poigrao: Sanji Ristić Krajnov za tumačenje Nine i Gordani Đurđević Dimić za ulogu stare Vere.

Za najbolju mušku ulogu nagrađeni su Boris Šavija, koji igra oca Nedeljka u predstavi Jugoslavija, moja dežela, te Hadži Nenad Maričić za ulogu Zdravka u predstavi Berači snova.

Gabrieli Crnković je dodeljena specijalna nagrada za režiju za predstavu Ostajem ostati u izvođenju samostalne produkcije grupe glumaca iz Novog Sada.

Pored toga, festival je ustanovio još jedno priznanje, koje će se od ove godine dodeljivati pod imenom Nagrada za glumu „Milan Gutović“.

„Da bismo sačuvali uspomenu na Laneta Gutovića, ustanovili smo nagradu njegovog imena, koja će se dodeljivati svake godine za glumačko ostvarenje viđeno na ovim scenama i kojom će se glumci – ubeđena sam – ponositi, kao što se tom nagradom ponosi i ovaj festival“, istakla je u emotivnom govoru umetnička direktorka i selektorka Novog tvrđava teatra Vida Ognjenović.

Čast da ponese prvu nagradu „Milan Gutović“ pripala je Biljani Đurović za ulogu Ivanke u predstavi Berači snova.

Nakon svečane dodele nagrada, usledila je prva repriza predstave Život se sa mnom mnogo poigrao, koja je pripremana u produkciji festivala Novi tvrđava teatar.

 

Žiri festivala Novi tvrđava teatar koji je ove godine radio u sastavu:
Laslo Blašković, književnik, predsednik žirija
Jovana Balašević, glumica
prof. dr Ivana Đurić Paunović, književni prevodilac

doneo je sledeće odluke o nagradama:

Nagrade festivala Novi tvrđava teatar za 2021. godinu:

 

Nagrada za najbolju predstavu:

Jugoslavija, moja dežela (Koprodukcija Gledališča Koper, Slovenija i Pozorišta Prijedor, Republika Srpska, BiH) u režiji Marka Misirače.

Veliki je rizik ispričati već mnogo puta ispričanu priču, ali kad se sve kockice sklope, i kad su svi akteri u građenju predstave tom riziku dorasli, onda publika ima priliku da joj se prepusti i da je sagleda u svetlu koje dotad na nju nije palo. Zahvaljujući fantastičnoj glumi i skladu igre čitavog ansambla, nadmoćnoj režiji i uigranosti koja donosi dodatnu sigurnost za igru u trenutku, publika je imala priliku da doživi nešto što se i ne dešava toliko često: da diše kao jedno s predstavom.

 

Nagrada za režiju:

Albu Ištvan za predstavu Nesrećni u izvođenju pozorišta „Figura studio“ iz Georgenija u Rumuniji.

U jednoj kritici predstave Nesrećni, stoji „film u pozorištu?“ hmmm… Ali da, inovativnost kojom Albu Ištvan pristupa upotrebi filmskih sredstava u ovoj predstavi čini da tehničke, kao i tehnološke mogućnosti dodatno produbljuju i proširuju tragiku priče koja je samo na prvi pogled priča o nesrećnoj porodici, lošim odnosima, krnjim ljubavima i strastima. Siva, koja objedinjuje crnu i belu slika na platnu koje projektuju dve kamere, odraz je nesposobnosti da se izađe iz začaranog kruga loših odnosa. Multipliciranje scene projektovano na platnu usisava svaku mogućnost pročišćenja savremenog sveta. Reditelj je veštom manipulacijom glumačke igre na sceni, one koja ide na platnu, kao i igre svetla i senki, pokazao koliko smisleno i celishodno može biti kreativno poigravanje različitim umetničkim sredstvima.

 

Nagrada za najbolju žensku ulogu:

Sanja Ristić Krajnov za ulogu Nine u predstavi Život se sa mnom mnogo poigrao (u produkciji UG „Novi tvrđava teatar“).

Izuzetno nadahnutom igrom, sa zahtevnim elementima u savladavanju kako fizičkog tako i mentalnog prostora, Sanja Ristić Krajnov u ulozi Nine stvara sliku jedne sudbine koja je uvek korak ispred svoje „vlasnice“, u kojoj je praznina ogoljena do srži, a s njom i bol koji nepogrešivo možemo osetiti dok prolazimo kroz sve faze njenog ulaska u zaborav.

Gordana Đurđević Dimić za ulogu stare Vere u predstavi Život se sa mnom mnogo poigrao (u produkciji UG „Novi tvrđava teatar“).

Ekspresivnost u komičkom ali i tragičkom izrazu Gordane Đurđević Dimić podiže igru u predstavi Život se sa mnom mnogo poigrao na nivo koji je podrazumeva nespojivo: lakoću i tegobnost, surovost i nežnost, borbu i predaju. Smejemo se dok nam je u isto vreme na licu grč. Takav efekat može postići samo veoma posvećen znalac svog posla.

 

Nagrada za najbolju mušku ulogu:

Boris Šavija za ulogu Nedeljka u predstavi Jugoslavija, moja dežela (Koprodukcija Gledališča Koper, Slovenija i Pozorišta Prijedor, Republika Srpska, BiH).

Boris Šavija je našao balans u predstavljanju unutrašnjeg sukoba različitih aspekata svog lika čime je dodatno istakao tragiku i patos priče o Jugoslaviji, našoj deželi. Koncentrisanost kad je u pitanju nijansiranje psiholoških stanja, i inspirisanost igrom ostalih glumaca na sceni, doprinosi utisku da smo prisustvovali prvoklasnom teatarskom događaju.

Hadži Nenad Maričić za ulogu Zdravka u predstavi Berači snova Zvezdara teatra iz Beograda.

Mudrom i svedenom igrom, Hadži Nenad Maričić sagradio je lik oca porodice koji se teško snalazi u tranzicijama i promenama koje ruše njegov svet i sistem vrednosti. Postavljen u centar kruga koji čine njegov otac, njegova supruga, deca i komšije, on u sebi ne može da pronađe onu vertikalu za koju je mislio da je nenarušiva i zauvek prisutna.

 

Specijalna nagrada za režiju:

Gabriela Crnković za predstavu Ostajem ostati u izvođenju samostalne produkcije grupe glumaca iz Novog Sad.

Zanatski precizno ali inventivno i sugestivno, rediteljka predstave Ostajem ostati produbljuje najpoznatiju dilemu ovog podneblja i njegovih mladih generacija. Razigrana u nostalgiji, s energijom koja neukorenjenoj mladosti i pripada, igra u ovoj predstavi proizvod je dobro odmerene kontrole i glumačke slobode.

 

Nagrada za glumu „Milan Gutović“:

Biljani Đurović za ulogu Ivanke u predstavi Berači snova u izvođenju Zvezdara teatra iz Beograda.

Ivanka Biljane Đurović, oslonjena na tradicionalnu ulogu supruge i majke, a na korak do polu-emancipacije žene u seoskoj sredini, snažnom i čvrsto postavljenom igrom gradi ovaj lik komičko-tragičkim sredstvima, i koji je u neprekidnom procesu tranzicijskog traganja.

 

PRETPOSLEDNJE FESTIVALSKO VEČE – BERAČI SNOVA

Sinoć smo uživali sa Beračima snova, koji su pred kraj festivala sa nama podelili svoje dileme, porodične i komšijske muke, biznis planove... Nasmejali nas i, verovatno, svakoga podsetili na neku ličnu, ili možda priču prvog komšije.

Večeras ćemo, pred reprizu predstave Život se sa mnom mnogo poigrao, saznati koga je nagradio žiri u sastavu književnika Lasla Blaškovića, glumice Jovane Balašević i književne prevoditeljke Ivane Đurić Paunović.

Opširnije...

“CRNO-BELI FILM“ ČETVRTOG DANA U ČORTANOVCIMA

Četvrtog festivalskog dana je publika Novog tvrđava teatra imala priliku da pogleda predstavu Nesrećni, Figura studija iz Rumunije.

U ovoj interesantnoj i tehnički zahtevnoj predstavi radnja se odvija u televizijskom studiju, a sve vreme tokom predstave tri kamere uživo prate dešavanja na sceni i prikazuju sliku na bioskopskom platnu, pa se stiče utisak gledanja crno-belog filma.

Pretposlednje festivalske večeri publika će uživati u predstavi Berači snova, koju izvodi Zvezdara teatar.

Opširnije...

PREDSTAVA JUGOSLAVIJA, MOJA DEŽELA NA TREĆOJ FESTIVALSKOJ VEČERI

Sinoć je u Vili Stanković izvedena predstava Jugoslavija, moja dežela, koju su u koprodukciji radili Gledališče Koper i Pozorište Prijedor. Zajedno smo se prisećali nekih prošlih vremena, smejali se, uglavnom, sopstvenom mentalitetu, ali i tugovali i saosećali sa glumcima na sceni.

Večeras publiku upoznajemo sa Pozorištem Figura studio iz Transilvanije i predstavom Nesrećni, koja je do sada osvojila niz nagrada na festivalima u Mađarskoj.

„Vilmoš Huber je menadžer televizijske produkcije, koga nije briga za konvencije u međuljudskim odnosima, emocijama i odgovarajućim vidovima ponašanja. On voli žene, iako godinama živi sa Rozom, majkom njihovog zajedničkog deteta. Ženi je muka od stalnog varanja, pa odlučuje da se preseli kod Huberove najnovije ljubavnice i koleginice, sedamnaestogodišnje Vilme.

Opširnije...

DRUGI FESTIVALSKI DAN – OSTAJEM OSTATI

Sinoć je publika na Novom tvrđava teatru imala priliku da pogleda predstavu Ostajem Ostati, koju je u samostaloj produkciji pripremala grupa glumaca iz Novog Sada. Reč je o jedinstvenoj postavci, u kojoj glumci kombinuju razne discipline, poput pevanja, sviranja na instrumentima, te scenskog pokreta i koreografije.

Večeras nam u goste dolazi predstava Jugoslavija, moja dežela koju izvode pozorišta iz Kopra i Prijedora.

Opširnije...

SINOĆ JE OTVOREN 8. NOVI TVRĐAVA TEATAR

Sinoć je u Vili Stanković u Čortanovcima svečano otvoren osmi Amibijentalni pozorišni festival Novi tvrđava teatar. Čast da ga otvori pripala je višestrukoj laureatkinji festivala – glumici Emini Salai Elor.

„Hvala vam što ste sa nama zdušno gradili ovu Tvrđavu teatra za ovih osam godina. Hvala vam što smo i večeras zajedno, ovako, na otvorenom, među drvećem i usnulim pticama, jer mi glumci ćemo uskoro kao mušice izleteti na scenu i slobodnim letom slaviti ptičji san, jer će vazdušni prostor najzad biti samo naš. Hvala vam što se s poverenjem prepuštate našem tumbanju stvarnog i nestvarnog, pa s nama nemirno lutate kroz san i nesanicu. Hvala vam što pristajete da se spuštamo ovde na ovo mesto gde je sve mirno i prirodno dok ne dođemo mi da svemu zadajemo druga značenja. Hvala vam što kao i mi kišu i vetar smatrate samo dobrim kulisama za istinsku pozorišnu igru. Hvala vam što se ne plašite našeg ludila, kao što se ni mi ne plašimo vašeg prekog suda. Mi samo zajedno činimo pozorište“, deo je uvodnog slova, kojim je glumica Emina S. Elor pozdravila publiku.

Opširnije...

NOVI TVRĐAVA TEATAR VEČERAS OTVARA VRATA PUBLICI

Večeras počinje 8. po redu Ambijentalni pozorišni festival Novi tvrđava teatar, koji se održava u impresivnom zdanju Vile Stanković u Čortanovcima. Na programu festivala našlo se pet predstava pozorišta iz zemlje i iz inostranstva.

Na samom otvaranju publika će imati priliku da vidi premijeru predstave Život se sa mnom mnogo poigrao, čiju režiju potpisuje Dino Mustafić.

Predstava je inspirisana istoimenim romanom izraelskog pisca Davida Grosmana, koji se bavio životom junakinje sa naših prostara – Eve Nahir Panić. Pored romana, u dramatizaciji su korišćeni i dokumentarni snimci, izjave, intervjui i novinski citati.

Opširnije...

OSMI NOVI TVRĐAVA TEATAR POD SLOGANOM „POZORIŠTE VIDI I U MRAKU“

Novi Sad, 31. avgust 2021. – Danas je u Srpskom narodnom pozorištu održana konferencija za medije, povodom predstojećeg Ambijentalnog pozorišnog festivala Novi tvrđava teatar, koji se održava od 3. do 8. septembra, u Vili Stanković u Čortanovcima.

Na konferenciji su govorili umetnička direktorka i selektorka festivala Vida Ognjenović, reditelj Dino Mustafić i glumci iz predstave Život se sa mnom mnogo poigrao: Gordana Đurđević Dimić, Annamaria Serda, Sanja Ristić Krajnov, Nataša Stanišić, Jugoslav Krajnov, Miloš Đurović, Zoltan Molnar, Marija Medenica i Milo Lekić.

Selektorka Vida Ognjenović je predstavila ovogodišnji repertoar festivala, na kome se našlo pet predstava pozorišta iz zemlje i iz regiona.

Opširnije...

POZORIŠTE VIDI I U MRAKU

Nije svetlost pozornice samo način da se poboljša vidljivost onoga što se na njoj događa, nego je mnogo više način kojim se postiže da odraz onoga ko se u sceni ogleda ne bude tek plošna slika, nego susret stvarnog i nadstvarnog, oči u oči. Malo od toga na šta se ta svetlost ustremi može ostati skriveno u senci i neviđeno. Upravo ta proučena tragalačka moć, ciljano osvetljavanje i hrabra i nepotkupljiva svetlost koja prodire u sve pore i dimenzije stvarnog, tvore sabirnu energiju i zamajac pozorišne igre.

Delujući iz te snage otkrivanja pozorište je daleko od toga da bude samo simboličko i hladno ogledalo života. Naprotiv, pozorište je, na stvarnost usredsređen, svevideći promatrač, oštrog oka, širokokutne obuhvatnosti, žestoko smelog htenja i budne svesti. Pozorište vidi i u mraku, zato mnogo zna o svetu i o nama, pa može mnogo toga da nam otkrije i osvetli.

Opširnije...