NAGRADE 6. NOVOG TVRĐAVA TEATRA

Najbolja predstava

"Kavkaski krug kredom"
u režiji Paola Mađelija
Narodno pozorište Sarajevo i Festival MESS

 


Najbolji reditelj

Paolo Mađeli
za predstavu "Kavkaski krug kredom"
Narodno pozorište Sarajevo i Festival MESS

 


Najbolji glumac

Ermin Bravo
za uloge Pjevača i Azdaka
u predstavi "Kavkaski krug kredom"
Narodno pozorište Sarajevo i Festival MESS

 


Najbolja glumica

Maja Izetbegović
za ulogu Gruše
u predstavi "Kavkaski krug kredom"
Narodno pozorište Sarajevo i Festival MESS

 


Specijalna nagrada za scenski govor

"Žene iz Troje"
u režiji Nebojše Bradića
Narodno pozorište Priština i Pozorište "Zoran Radmilović" Zaječar

 


Specijalna nagrada za istančan poetski izraz

"San o Mileni"
u režiji Jelene Bogavac
Udruženje umetnika "ARTISTA"

 


Specijalna nagrada za mladu glumicu

Judit Laslo
za ulogu Đanine
u predstavi "Ventilator"
Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház i Gledališče Koper

 

 

Čestitamo dobitnicima nagrada!
Ovim je završen 6. Novi Tvrđava Teatar!

 

 

Obražloženje žirija

Žiri 6. pozorišnog festivala Novi tvrđaa teatar, pogledao je pet predstava u konkurenciji za nagrade, u izboru Vide Ognjenović, koji karakteriše žanrovska i poetička raznolikost. Na sastanku održanom 8. jula, nakon poslednje predstave u konkurenciji, Žiri je doneo sledeće odluke:

 

Nagrada za najbolju predstavu Festivala dodeljujemo predstavi "Kvkaski krug kredom" Bertolta Brehta, u režiji Paola Mađelija i u izvođenju Drame Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS. To je predstava koju odlikuju moćna, posvećena ansambl igra, dosledna brehtijanska poetika (i etika!) i snažan antiratni i socijalni angažman. Predstava koja osvešćuje!

 

Nagrada za režiju, dosledno prethodnoj odluci, pripada Paolu Mađeliju, koji je, uz posvećeni angažman čitavog ansambla, tom predstavom Brehtovu revoluciju pozorišta - sproveo u potpunosti, do kraja!

 

Nagrada za najbolju glumicu: Maja Izetbegović, za ulogu Gruše u predstavi "Kavkaski krug kredom" Bertolta Brehta, u režiji Paola Mađelija, u izvođenju Drame NP Sarajevo i Festivala MESS

 

Nagrada za najboljeg glumca: Ermin Bravo, za ulogu Pjevača, Azdaka, u predstavi "Kavkaski krug kredom" Bertolta Brehta, u režiji Paola Mađelika, u izvođenju Drame NP Sarajevo i Festivala MESS. Maja Izetbegović i Ermin Bravo - dva snažna, pokretačka i inspirativna motora predstave.

 

Specijalna nagrada: Predstavi "San o Mileni" M. Kovačević, T. Višković, J. Bogavac, u režiji Jelene Bogavac, u produkciji Udruženja umetnika Artista.
Nagrada se dodeljuje za istančan poetski izraz.

 

Specijalna nagrada: Glumačkom ansamblu predstave "Žene iz Troje" Euripida, u režiji Nebojše Bradića, Narodnog pozorišta Priština i Pozorišta "Zoran Radmilović", Zaječar - za scenski govor.

 

Specijalna nagrada za mladu glumicu: Judit Laslo, za ulogu Đanine u predstavi "Ventilator" Karla Goldonija, u režiji Jake Ivanca, i u koprodukciji Slovenskog gledališča Koper, Slovenija i Novosadskog pozorišta/ Ujvideki szinhaz, Novi Sad.

 

Sve odluke su donete jednoglasno.

Žiri:
Olivera Đorđević, rediteljka
Radoje Čupić, glumac
Darinka Nikolić, pozorišna kritičarka (predsednica)

 

ŠESTI FESTIVALSKI DAN - ŽENIDBA I UDADBA

Poslednja predstava ovogodišnjeg festivala je bila "Ženidba i udadba" u izvođenju studenata II godine glume pri Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu, koja je izvedena u čast nagrađenih! Mlada glumačka energija i polet je donela novi talas snage i nove perspektive iz klase i u režiji selektora festivala Vide Ognjenović. Nakon završetka predstave, selektor festivala je pristupila svečanom proglašenju pobednika 6. Novog Tvrđava Teatra!

 

 

Fotografije: Elvira Kakusi

PETI FESTIVALSKI DAN - ŽENE IZ TROJE

Juče je u Vili Stanković u Čortanovcima pred prepunim gledalištem publika imala prilika da vidi "Žene iz Troje" u režiji Nebojše Bradića. Bazirana po Euripidovom delu "Trojanke", ova davna i poznata priča prezentuje epilog grčkog osvajanja Troje i prikaz finalnog pada žena, majki i supruga trojanskih ratnika i vladara.

 

Okružene ogradom, mrežom, zatvorene i očajne, ove Trojanke očekuju svoju osudu i kaznu i broje poslednje trenutke svog starog života kojeg više nema. Kao što je i Euripid, kako se smatra, delo napisao kao kritiku tadašnjih grčkih osvajačkih pohoda, tako se izmeštanjem ovog dela u sadašnjost nedvosmisleno pokazuje današnja simbolika, uz postavljanje pitanja sa koje smo mi sada strane, grčke ili trojanske?

 

 

Fotografije: Elvira Kakusi

Ovom predstavom je završen program u glavnoj konkurenciji i danas nas očekuje finalni dan festivala i predstava "Ženidba i udadba" studenata druge godine glume, nakon koje će žiri proglasiti ovogodišnje dobitnike nagrada festivala!

Ponovo u Vili Stanković

 

Danas, petog festivalskog dana, vraćamo se u Vilu "Stanković" u Čortanovcima sa predstavom "Žene iz Troje" u režiji Nebojše Bradića!
Dobro nam došli!

 

ČETVRTI FESTIVALSKI DAN - VENTILATOR

Juče, četvrtog festivalskog dana, publika je na maloj sceni Srpskog narodnog pozorišta imala priliku da vidi predstavu "Ventilator" u produkciji Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház i Gledališča Koper.

 

Ovaj raskošni projekat najsličniji u svom formatu mjuziklu, bazira se po Goldonijevom delu "Lepeza" i kao okosnicu dramske radnje prezentuje komediju zabune povodom darivanja poklona, jednog ventilatora, koji nikako ne stiže na adresu ka kojoj je upućen. Mudrim rešenjem reditelja Jake Ivanca, svaki pojedinačni član ansambla je poprimio zvučne, fizičke i karakterne osobine iz životinjskog carstva, pa je izrazitim karikaturama na ivici šmire dodatno naglašen diverzitet i raznovrsnost učesnika ove predstave. Muzičkim delovima, koji nedvosmisleno pripadaju mjuziklu, ova sjajna predstava dobija još jednu notu kvaliteta, a na kraju, divnom porukom da se sve u životu vrti i kruži, i dobri i loši dani, dobijamo i zaključak i utehu i umirenje, da bez obzira koliko je ludo, naopako i teško, sve je igra, sve je šala i svaki naš korak treba da nastupi sa malo šale i mnogo radosti.

 

 

Fotografije: Elvira Kakusi

Danas, petog festivalskog dana ponovo nazad u Vili Stanković u Čortanovcima očekuje nas predstava Žene iz Troje u režiji Nebojše Bradića.

Ventilator u Srpskom narodnom pozorištu

 

Obaveštavamo da će večerašnje izvođenje predstave "Ventilator" Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház i Gledališča Koper zbog vremenskih neprilika biti izvedeno u Novom Sadu, na sceni "Pera Dobrinović" u Srpskom narodnom pozorištu.
Zahvaljujemo na razumevanju!

 

TREĆI FESTIVALSKI DAN - KAVKASKI KRUG KREDOM

Na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta juče je odigrana predstava "Kavkaski krug kredom", legendarno delo Bertolda Brehta u režiji Paola Mađelija.

Epsko, iskonsko i duboko emotivno, ova scensko muzička poema se održava na tlu posutom đonovima, na dnu, među gumama i nogama, na putu svačije čizme. Jedna od najpoznatijih premisa u dramskoj literaturi, dete od majke u ratu ostavljeno, pa zatim od brižne žene spašeno da bi posle umirenja ratnog vihora bilo nazad traženo, prezentuje publici brojna i istovremena čitanja. Pre svega, očekivano i mudro brehtijansko uključivanje izvršne muzike i pesme kao linearni deo dramskog toka predstave, zatim snažna i potresna korišćenja scenskog aparata, svetla i senke na najbolji mogući način, i najvažniji, motiv majke koja je od siline ljubavi prema detetu i paralisana i osnažena. Izuzetna igra celog ansambla pitko i savršeno vodi kroz desetine različitih karaktera, a sve objedinjeno ovu predstavu čini reprezentativnim i izuzetnim primerom modernog čitanja Brehtove dramaturgije.

 

Fotografije: Elvira Kakusi

Danas, takođe u Srpskom narodnom pozorištu nas očekuje predstava "Ventilator" u koprodukciji Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház i Gledališča Koper.

DRUGI FESTIVALSKI DAN - OPSADA VENECIJE

Juče smo gledali drugu festivalsku predstavu "Opsada Venecije" pozorišta Tudor Vianu iz Đurđua, Rumunija! Pre izvođenja predstave, publici se obratio predsednik umetničkog saveta festivala, gospodin Jugoslav Krajnov koji je posvetio ovogodišnji festival senima Borke Pavićević i zamolio publiku da minutom ćutanja odaju počast njenom liku i delu.

Predstava "Opsada Venecije" bazirana je na delu Albera Kamija i ozloglašene kuge koja je oko 1630. godine protutnjala Venecijom i odnela trećinu populacije. Ova intrigantna predstava koketira sa karakterima komedije del arte i kroz eksplicitno preterivanje povlači nedvosmislenu paralelu sa otelotvorenim karakterom kuge koju okrutno i feminizirano tumači Vlad Binzoiu kao neprikosnovenim autoritativnim vladarem i načinom na koji se protiv takvih, najgorih, može boriti. Dovoljan je samo jedan, kažu, koji misli i radi drugačije kako bi cela priča dobila jedan sasvim drugi ton. Ovde je to bio Diego, kojeg je nežno, emotivno i sigurno tumačio Vlad Teodorov, vodeći se najvažnijom snagom današnjeg doba, snagom ljubavi.

Fotografije: Elvira Kakusi

Danas, trećeg dana festivalskog programa gledamo "Kavkaski krug kredom" Bertolda Brehta u režiji čuvenog Paola Mađelija!

PRVI FESTIVALSKI DAN - SAN O MILENI

Juče je u Vili Stanković u Čortanovcima otvoren 6. Novi Tvrđava teatar! Drugačije nego očekivano, predstava je zbog iznenadne i neočekivane promene vremena izvedena unutar Vile Stanković, kao potvrda prilagodljivosti teatra datim okolnostima! Festival je svojim govorom otvorio glumac Igor Đorđević, pozivajući se u govoru na pozorište, na neoprostivu prirodu, kišu, umetnost, i vetar, i bio je ispraćen burnim aplauzom prepune Vile Stanković.


Jučerašnja predstava u režiji Jelene Bogavac i njen muzičko-dramski koncept predstavlja pokušaj da se umetnička i vizuelna poetika likovnog stvaralaštva Milene Pavlović Barili prezentuje u teatru, kroz istorijski pogled na njen život i sve ono što ga je okruživalo. Izvanredna muzička osnova, autorska muzika Miodraga Kovačevića se bazira na tekstovima Mileninih pesama i čini okosnicu razvijanja dramske radnje, kroz ples, teatar pokreta i igru svetlosti i senke, dok je idejni pokretač i rukovodilac udruženja "Artista" Tijana Višković, koja je i nosilac projekta, tumačeći lik Milene donela stabilnost, emociju i empatiju prema turbulentnoj istoriji Mileninog života.

Fotografije: Elvira Kakusi

Danas nas očekuje "Opsada Venecije" pozorišta Tudor Vianu iz Rumunije i drugi festivalski dan!

Govor Igora Đorđevića na otvaranju 6. NTT

Poštovana publiko, drage kolege i prijatelji, Pozdravljam vas!

0001 12Nisam navikao da sa scene govorim u ovom civilnom izdanju, bez pozorišnog kostima i rekvizite, nezaštićen tekstom nekog pisca, oči u oči s vama i s prirodom oko nas. Pristao sam, jer i ovo smatram pozorišnom igrom i ulogom. Igranje na otvorenom prostoru dodatno je neobično, jer začudo, priroda mu se ne odupire, nego naprotiv, pristaje na iluziju. Drveće uverljivo glumi sebe, trava se pravi da raste samo za ovu priliku, lišće šumi kao da mu je to režirano, zvezde trepere kao da namiguju čas glumcima, čas publici. Sve se odjednom razigra, izludi, i pomeri se iz stvarnosti. Nama glumcima je u toj igri najteže, jer to nije fer utakmica. Ne otimamo se za pažnju publike samo između sebe, nego moramo da nadigramo živu šumu, da lajemo na mesec što je dalek i hladan, da se rugamo zvezdama, jer jesu sjajne, ali su padalice, pa im sjaj kratko traje. Od nas se traži da im svima dokažemo da nije dovoljno biti prirodan da bi bio pažnje vredan. Jeste divna šuma i lep je pun mesec i šaren je leptir i mirisna je ruža, ali oni su samo to što jesu, a glumac može da bude sve što god mu se prohte. Drvo nikad ne može da glumi nešto drugo, a glumac može da bude i drvo i list i trava i ptica i mesec i predstava i festival i svečanost kao ova večeras. Mi glumci to znamo, a i vi ćete se u to uveriti, draga publiko, za ovih šest noći koliko na ovoj sceni traje šesti Festival Novi Tvrđava Teatar, koji upravo počinje.

Igor Đorđević

Sanjali Milenu uz kišu

LIČNI OSVRT
Snežana Miletić - novosadski PR festivala

Ponekad se u pozorištu desi nešto više od njega samog što ga učini svetinjom, ne poput crkve, nego svetim mestom solidarnosti, dobre volje i odlučnosti. Nešto tako desilo se upravo na otvaranju Novog tvrđava teatra 4. jula u Vili “Stanković”. U trenutku kada je publika trebalo da uđe na predstavu, nad Čortanovce su se stuštili kišni oblaci i sručili sve što su sa sobom poneli.

Svi stali pod obližnjje drveće najpre, u nadi da će oblak promeniti plan. A on stao tvrdoglav pa ispaljuje sve što je prvobitno možda i mislio da raspodeli i negde drugde... Pozivi meteorološkoj stanici, kako je moguće da pada kiša kada nije bila ni u izgledu. Dešava se, kažu.. I onda neko predloži suludu ideju – da se predstava odigra u prostoriji vile gde se u međuvremenu od pljuska sakrio veći deo publike. Vest se širi, čuje se odobravanje, budi neka divna solidarnost...

Tehnika donosi sa mokre scene mokre mokricate stolice, brišu ih hitri momci, žene i stariji sedaju na njih, mlađi po podu, dosta njih stoji, ubrzo je sve što je za predstavu potrebno tu, i ona počinje...
I desi se tu nešto neobjašnjivo, neka hemija saučešništva, koja priču o Mileni Pavlović Barili učini snovidljivijom i magičnijom, i posebnim trenutkom festivala koji će svi pamtiti. Na kraju aplauz, baš dug i moćan, katarzičan; publike glumcima i glumaca publici. Bravo tehnici, rediteljki Jeleni Bogavac a posebno glumcima “Sna o Mileni”: Tijani Višković, Aleksandri Veljković, Jovanu Zdravkoviću, Marku Panajotoviću i Miodragu Kovačeviću.

P.S. Festival je u neočekivanim uslovima moćnim ali i duhovitim govorom otvorio magični Igor Đorđević.

Večeras je svečano otvaranje 6. Novog Tvrđava Teatra

otvaranjeVečeras, u 21:00 čas, u Vili Stanković u Čortanovcima je svečano otvaranje 6. Novog Tvrđava Teatra, posebnog i jedinstvenog ambijentalnog pozorišnog festivala!


Prva predstava festivalskog programa je "San o Mileni" Udruženja umetnika "Artista"!

 

Dobro nam došli!

Konferencija za novinare povodom 6. Novog Tvrđava Teatra

U ponedeljak, 24. juna u VIP salonu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, održana je konferencija povodom 6. Festivala "Novi Tvrđava Teatar". Na konferenciji su govorili Marijana Šarkić ispred organizatora festivala, Jugoslav Krajnov , glumac i član saveta festivala, v.d. direktora Studentskog kulturnog centra Obrad Škrbić i selektor Vida Ognjenović, koja je novinarima predstavila ovogodišnju selekciju festivala, kao i slogan: "Kakvi smo takvi smo - pozorište zna", čime je najavljeno da će 6. ambijentalni festival Novi Tvrđava Teatar biti održan od 4-9. jula. 2019. godine u Vili Stanković u Čortanovcima.

Program 2019.

 

PROGRAM ŠESTOG POZORIŠNOG FESTIVALA
"NOVI TVRĐAVA TEATAR"
U VILI STANKOVIĆ - ČORTANOVCI od 4. jula do 9. jula 2019.

Pod sloganom: KAKVI SMO TAKVI SMO - POZORIŠTE ZNA

 

san o mileni

Četvrtak 4. jul u 21:00

„SAN O MILENI"

Udruženje umetnika ARTISTA, Požarevac, Srbija, režija Jelena Bogavac.

opsada-venecije

Petak 5. jul u 21:00

"OPSADA VENECIJE"

Inspirisanom delom Albera Kamija "Opsadno stanje" Pozorište “Tudor Vianu”/Đurđu/Rumunija, režija Mikele Modesto Kazarin.

kavkaski-krug

Subota 6. jul u 21:00

"KAVKASKI KRUG KREDOM"

Narodno pozorište Sarajevo i Festival MESS, režija Paolo Mađeli. Igra se na sceni "Jovan Đorđević" u Srpskom narodnom pozorištu.

ventilator

Nedelja 7. jul u 21:00

"VENTILATOR"

Inspirisano "Lepezom" Karla Goldonija, koprodukcija Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház i Gledališče Koper, režija: Jaka Ivanc.

zene-iz-troje

Ponedeljak 8. jul u 21:00

"ŽENE IZ TROJE"

Narodno pozorište Priština i Pozorište "Zoran Radmilović" Zaječar, režija, adaptacija i scenografija Nebojša Bradić.

zenidba

Utorak 9. jul u 21:00
PREDSTAVA VAN KONKURENCIJE U ČAST NAGRAĐENIH:

"ŽENIDBA I UDADBA"

Studenti II godine Fakulteta savremenih umetnosti, režija i adaptacija: prof. Vida Ognjenović, asistent: Slobodan Beštić, saradnik u nastavi: Jovana Todorović.

Kakvi smo, takvi smo - pozorište zna

    Pozorište zna o nama mnogo više no što bi mi hteli da bude obznanjeno. Poznaje naše odlike, životne vrline i podvige, baš kao i zakrinkane pritvornosti i prešminkana zlodela. Zna kad smo iskreni, a kad prevejani lažovi. Vidi kad se istinski zalažemo za nešto, a kad pak brbljamo uzdajući se u lakovernost onih kojima je uteha potrebna. Teško da se možemo osloniti na tajne koje pozorište ne može prozreti. Zna ono dobro i šta mu zameramo, a nije toga malo. U prvom redu bunimo se što je preozbiljno i grubo u kritikama, kao da nema ništa dobro da istakne. Onda nam smeta što često ide predaleko, ili se nekim stvarima primiče preblizu, jer se ne drži obavezne simetrije i ravnoteže. Zna da očekujemo od njega da bude mlak oblog za bolna mesta, a ne poziv na hiruršku intervenciju. Hteli bismo da je pozorište umereno golicavo  i bezmerno veselo, da pucamo od smeha kako bi zaboravili da treba da pucamo od muke. Očekujemo da bude ćudoredno i poučno, toliko da blago ukaže da je dobro bolje od zla, naravno ako za zlo nemamo opravdanje od kuće. Tražimo da nas ne prekoreva za nešto što i drugi čine, eto neka kori njih. Idealno bi bilo da je pozorište umereno-kontinentalna klima, da ima dovoljno sunčanih dana, uz kišu kad je usevima potrebna, a grmljavine da su kratke i ne odveć grube. Da je vetar  povetarac, a sneg da pokrije zemlju samo za zimske praznike.

    Svesno je pozorište našeg razočarenja što taj model više uopšte nije u opticaju.  Ono već odavno nije mesto za relaksaciju i samozaborav, pa  nam stavlja do znanja da ni mi njemu više nismo baš sasvim po ćudi. Zato nas poziva da shvatimo da je ono do danas uveliko razigralo svoje moći, izbrusilo svoj znakovni i metaforički aparat toliko da se slobodno i suvereno kreće i kroz najsloženije činjenice, pojave i obrte. Hamletovski rečeno pozorište i dalje jeste ogledalo u kojem se ogleda stvarnost, ali je odavno nadigralo i ismejalo pretnju da će biti razbijeno u paramparčad ako svakom licu ne odgovori da je najlepše na svetu.

   Ta vremenom osvojena sloboda da  čoveku licem u lice otvoreno govori i o naličju, vratila je pozortište na prapočetak kad se pojavilo kao forum za katarzično čistilište, pokrenuto iz potrebe za ispitivanjem porekla slučajnosti. U potrazi za formulom dejstva misterije, pozorište je afirmisalo igru kao mnogoliko višeznačno sredstvo kojim se javno, pred širokim skupom, prikazuje, razotkriva i razmatra zbilja u njenim raznovrsnim  varijacijama. Pozorište je dakle počelo i održalo se na čovekovoj zapitanosti o sebi i svom položaju u svetu svekolikih sila i čuda kojima nije znao ni ishodište ni pravce kretanja. Idući tom linijom, s čovekom u središtu svog ispitivanja, pozorište se menjalo i razvijalo, kao živ umetnički organizam igre, na čijoj vitalnosti se održava i stalno obnavlja.

   U naše vreme kad je javnost zamućena lažnim vestima, kad su ljudi međusobno udaljeniji nego ikad, uprkos fantastičnim mogućnostima povezivanja, pozorište je postalo oaza istinskog doživljaja činjenica. Kako svaka pojava na sceni zahteva sopstveni umetnički dokaz, svaka prevara na pozornici je providna. Pozorište kao umetnost sinkretičkog preoblačenja stvarnosti u svojoj biti je umetnost raskrinkavanja, jer sve u predstavljanju vodi otkriću istinskog jezgra prikaza.   

Vida Ognjenović