KAFKA MACHINE

Srpsko narodno pozorište Novi Sad
Inspirisano delima i životom Franca Kafke

KAFKA MACHINE

Reditelj: Veljko Mićunović
Dramaturgija i adaptacija:
Kata Đarmati
Scenograf: Željko Piškorić
Kostimografkinja:
Marija Marković Milojev
Kompozitor songova: Irena Popović
Izbor muzike: Veljko Mićunović


Igraju:

Aljoša Đidić
Radoje Čupić
Draginja Voganjac
Marija Medenica
Marko Savić
Jovana Mišković
Dušan Vukašinović
Igor Greksa


REDITELJ O PREDSTAVI

Kafka je vešto uočavao probleme sa kojima se suočava običan čovek u svakodnevnom životu i stvorio je jedan nadrealni svet koji štima po nadrealnim pravilima. Tu se do danas ništa nije promenilo. Taj paradoks stvara ogromnu tenziju u svim njegovim delima, čak i u onim nedovršenim gde se njegovi junaci nalaze u stalnom unutrašnjem konfliktu i intenzivnoj borbi protiv neke više sile koja ih nadilazi, a koja je stalno prisutna. Živimo u doba lakog pristajanja. Krijemo se iza lažnih identiteta. Pretvorili smo se u profile na društvenim mrežama.
Iluzije su potrošene. Ideologije su zloupotrebljene. Krećemo se u svetu koji je crn, jednostavan, surov i apsurdno duhovit. Tu nema komplikovanih konflikata. Nema mučno moralno-poučnih dilema. Nema velikih filozofskih odluka.Kritika sistema (koji je ujedno i najveći antagonista u svim Kafkinim delima)postaje jasna onda kada se otkrije da baš ta mašina, ona koja nas melje, ipak ne može da funkcioniše bez nas.


REDITELJ
Veljko Mićunović (1986) Diplomirao je pozorišnu režiju na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi profesora Egona Savina. Kao asistent režije sarađivao je sa Jiržijem Menclom i Paolom Mađelijem.
Predstave koje je režirao gostovale su i nagrađivane na više od trideset festivala kod nas i u inostranstvu. Među njima su: Sterijino pozorje, Drama festival (Ljubljana), MESS (Sarajevo), Bitef, Grad teatar Budva, Jugoslovenski pozorišni festival (Užice), Festival malih scena (Rijeka).
Predstave: U lovu na bubašvabe (Jugoslovensko dramsko pozorište), Život je pred tobom, Smrt trgovačkog putnika, Anđeli čuvari (Beogradsko dramsko pozorište), Nesporazum, Prah (Narodno pozorište Beograd), Garderober (Slovensko narodno gledališče Maribor), Gozba (Zvezdara teatar), Kičma Narodno pozorište Subotica, Revizor, Urnebesna tragedija, Samoubica (Crnogorsko narodno pozorište Podgorica), Robin Hud