NEPRIJATELJ NARODA

Makedonski narodni teatar Skoplje
(Severna Makedonija)/Македонски
Народен Театар Скопје

Henrik Ibzen

NARODNI NEPRIJATELJ

Režija: Nina Nikolić
Dramaturg: Tamara Baračkov
Prevod: Maja Trajanovska-Ivanovska
Scenografkinja: Višnja Vujović
Kostimografkinja: Ivana Karanfilovska-Ugurovska
Dizajn svetla: Kris Jeger
Kompozitor: Jorgos Dusos
Koreograf: Karis Peklivanidis

Igraju:

Dr Tomas Stokman, lekar u opštinskoj banji: Nikola Ristanovski
Katarina, njegova supruga: Zvezdana Angelovska
Petra (njihova ćerka), nastavnica: Darja Rizova
Ejla, njihova srednja ćerka: Jana Veljanovska
Mortine, njihova najmlađa ćerka: Ana Arsovska
Petar Stokman (brat lekarov), gradonačalnik i predsednik upravnog odbora banje: Blagoj Veselinov Morten Kil (Katarinin očuh), kožar: Petre Arsovski
Hovstad, urednica Narodnog glasnika: Saška Dimitrovska
Biling, saradnik Narodnog glasnika: Aleksandar Mihajlovski
Aslaksen, vlasnik štamparije: Nino Levi
Kapetan Horster: Martin Đorgoski

Predstava Narodni neprijatelj deo je međunarodnog projekta Putevi heroja (The Ways of the Heroes) koji okuplja sedam partnerskih organizacija oko ideje umetničkog preispitivanja jednog od najaktuelnijih pitanja koje zahteva hitnu akciju – zaštite životne sredine.
Projekat je finansijski podržan u okviru Kreativne Evrope (Creative Europe), programa Evropske Unije.

DRAMATURŠKA BELEŠKA

Konstatovati da je neki klasik dramske književnosti danas aktuelan, zvuči kao opšte mesto. Ali, kada posmatramo dramu Henrika Ibzena Narodni neprijatelj (napisana 1882. godine), fascinantno je koliko dodirnih tačaka uočavamo između društva u kojem živimo, i onog koje se okreće protiv doktora Stokmana.
U slučaju ove predstave, aktuelizacija podrazumeva, prevashodno, izoštravanje konteksta iz kog dramu čitamo, bez naročitih intervencija unutar samog teksta, koji većinom ostaje u svom izvornom obliku. Drama savršeno korespondira sa krizom sa kojom se naše društvo iznova suočava – kroz izopštavanje doktora Stokmana iz zajednice, Ibzen je vešto ogolio društveni konformizam i političko koristoljublje, pokazao mehanizam kojim se svaki pokušaj pojedinca da govori o sistemskoj nepravdi, automatski karakteriše kao izdajnički i zaverenički.
Istovremeno, doktorovo “stradanje”, posledica je njegove težnje da ukaže na problem zagađene vode, što - u svetlu ovdašnjeg buđenja svesti o važnosti očuvanja životne sredine - Ibzenovu dramu čini još intrigantnijom za današnje čitanje i postavljanje. Narodni neprijatelj otvara i važnu dilemu koja se ispituje i u aktuelnim ekološkim borbama - kako se odnositi prema nečemu što je, s jedne straneizvor zagađenja i zaraze, a sa druge glavni (neretko i jedini) izvor prihoda za većinu stanovništvo tog kraja?
Doktor Stokman jeste paradigma sa vremenog angažovanog čoveka, ali je i idealista koji veruje da je promena moguća, te da je trenutno žrtvovanje neophodno, koliko god bolno bilo. Možda na početku nesvestan ishoda i problema koje će mu njegov beskompromisan stav doneti, uprkos udarcima koje mu zadaje društvo, na čelu sa vladajućom političkom strukturom i prevrtljivim novinarima, dr Stokman kroz izazove i padove, sazreva i jača, osvešćuje i učvršćuje svoje konačne ciljeve.
Veliko je pitanje bilo kako danas pročitati i interpetirati kraj drame. U vremenu u kom, neretko, sistem uspeva da samelje i savlada pojedinca, izazov je učiniti mogućim i uverljivim.Stokmanov optimizam i odluku da ostane, ali je isto tako podjednako bilo važno precizno definisati (sledeći) cilj i konkretizovati polje dalje borbe ovog Ibzenovog junaka.
Tamara Baračkov,

REDITELJKA
Nina Nikolić (1987, Skoplje)

Diplomirala na Katedri za francuski jezik i književnost na Filološkom fakultetu „Blaže Koneski“, a završila i pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti na Univerzitetu „Sv. Kiril i Metodij“ Skoplje 2010. godine u klasi professor Slobodana Unkovskog. Magistrirala 2014. godine sa predstavom Euridika postavljenom u Dramskom teatru Skoplje. Na istom fakultetu 2021. godine odbranila je doktorsku disertaciju. Od 2014. radi u Makedonskom narodnom teatru Skoplje.
Među njenim najznačajnijim predstavama su: Neće biti smak svijeta (2021) Adnana Lugonića, koprodukcija MNT-a i Sarajevskog ratnog teatra; Otelo (2019) Vilijama Šekspira, koprodukcija Peripetija produkcije, MNT Skoplje i BNP Zenica; Galeb (2018) A. P. Čehova u MNT-u; Bure baruta (2018) DejanaDukovskog, BNP Zenica; Beogradska trilogija (2017) Biljane Srbljanović, Peripetija produkcija; Razgovori u četiri oka (2015) Ingmara Bergmana; Treperenje (2011), Skoplje Film Studio i MNT; Euridika (2013) Sare Rul, Dramski teatar Skoplje; Pelikan (2012) Augusta Strindberga, projekat Ambasade Švedske u Skoplju i Fakulteta dramskih umetnosti Skoplje...
Predstave su joj učestvovale na festivalima: Susreti u Pekingu (Narodna Republika Kina); Leto u Varni; Svetski teatar u Sofiji (Bugarska); Bela Kula, Brest (Belorusija); Art Okraina, Sankt Peterburg; Moskovskenoći, Mitišči; Čovek teatra, Čeljabinsk (Rusija); Centralnoevropski teatarski festival, Košice (Slovačka); Mladi otvoreni teatar, Skoplje (Severna Makedonija); Međunarodni teatarski festival FEST, Katmandu (Nepal)...