PRVI FESTIVALSKI DAN

Na sceni "Pera Dobrinović" Srpskog Narodnog pozorišta, predstavom Makedonskog narodnog teatra "Neprijatelj naroda", počeo IX Novi Tvrđava Sinoć je na sceni Srpskog narodnog pozorišta "Pera Dobrinović" otvoren festival Novi Tveđava Teatar.

Festival je otvorila glumica Srpskog narodnog pozorišta Sanja Ristić Krajnov, prošlogodišnja dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu, za tumačenje lika Nine u predstavi "Život se samnom mnogo poigrao" u režiji Dina Mustafića.

Festival Novi Tvrđava Teatar počeo je predstavom Makedonskog narodnog pozorišta "Neprijatelj Naroda" H. Ibzena, u režiji Nine Nikolić.

Glumački ansambl predvođen magom pozorišne glume Nikolom Ristanovskim, prikazao nam je predstavu visokog umetničkog nivoa.

Predstava se bavi ulogom pojeinca u društvu, važnosti njegovog glasa, kao i pogubne istine da je glas većine uvek moćniji od glasa pojeinca, bez obzira ko je u pravu.

Dramaturškinja predstave Tamara Baračkov u svojoj belešci kaže:"Doktor Stokman jeste paradigma savremenog angažovanog čoveka, ali je i idealista koji veruje da je promena moguća, te da je trenutno žrtvovanje neophodno, koliko god bolno bilo. Možda na početku nesvestan ishoda i problema koje će mu njegov beskompromisan stav doneti, uprkos udarcima koje mu zadaje društvo, na čelu sa vladajućom političkom strukturom i prevrtljivim novinarima, dr Stokman kroz izazove i padove, sazreva i jača, osvešćuje i učvršćuje svoje konačne ciljeve."

U predstavi su igrali: Nikola Ristanovski, Zvezdana Angelovska, Darja Rizova, Jana Veljanovska, Ana Arsovska, Blagoj Veselinov, Petre Arsovski, Saška Dimitrovska, Aleksandar Mihajlovski, Nino Levi, Martin Đorgoski.

U publici su se mogli videti mnogi značajni pozorišni i kulturni radnici.DTATeatar