Život se sa mnom mnogo poigrao

Festivalska premijera

ŽIVOT SE SA MNOM MNOGO POIGRAO

Reditelj: Dino Mustafić

Udruženje građana „Novi tvrđava teatar“

U dramatizaciji su osim segmenata istoimenog romana Davida Grosmana korišćene i priče iz dokumentarnih filmova Eva, a Documentary i Goli život Golog Otoka, kao i iz tekstova Eva’s Choice i A Border Biography: The Image of the Past in Eva Nahir Panić’s Memoriesas Presented in Dane Ilić’s Eva.

Dramatizacija: Darko Lukić
Scenografija: Mladen Stojanović i Željko Piškorić
Kostimografija: Marina Sremac
Muzika: Irena Popović Dragović
Koreografija: Frosina Dimovska, Anna Javoran
Scenski govor: dr Dejan Sredojević
Inspicijent: Čila Lovaš

Igraju:
Stara Vera: Gordana Đurđević Dimić
Mlada Vera: Anamaria Serda
Nina: Sanja Ristić Krajnov
Gili: Nataša Stanišić
Rafael: Jugoslav Krajnov
Miloš: Miloš Đurović
Tuvija (otac): Zoltan Molnar
Žena iz kibuca: Aleksandra Pleskonjić Ilić
Žena/upravnica zatvora: Marija Medenica
Muškarac: Milo Lekić
Devojčica sa snimka: Katja Lekić

Muzičari:
Violina: Nikola Dragović
Harmonika: Ivan Mirković

Snimatelj: Dragan Đorđević
Montažer: Nenad Pirnat
Šminka: Bojana Radović

REDITELJ

Dino Mustafić je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsek za režiju, te opštu književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Režirao je u mnogim pozorištima i gradovima kao što su: Pariz, Sofija, Bratislava, Beograd, Zagreb, Ljubljana, Rijeka, Trst, Split, Maribor, Nova Gorica, Skoplje, Priština, Podgorica, Cetinje... Njegove predstave su igrane u Americi, Africi, Aziji, Evropi i izvodjene su na raznim jezicima. Osvajale su nagrade na mnogim domaćim i internacionalnim festivalima i gradovima kao što su: Meksiko Siti, Kairo, Aleksandrija, Rim, Firenca, Venecija, Madrid, Bogota, Beč, Toronto, Gvadalahara, Pariz, Nica, London, Štokholm, Istanbul, Sibiu, Varna, Vraca, Blagoevgrad, San Hoze, Budva, Rijeka, Udine, Zagreb, Novi Sad, Subotica, Nikšić, Beograd, Ljubljana, Skoplje, Bursa, Modena, Solun, Skien, Tirana, Elbasan, Ulan Bator, Kišinjev itd. Predstava Helverova noć, Kamernog teatra 55 je ušla u istoriju bosansko-hercegovačkog pozorišta kao najnagrađivanija predstava, sa čak dvadeset i tri internacionalna priznanja. Režirao je preko sedamdeset tekstova klasičnih i savremenih pisaca. Snimio je više dokumentarnih filmova, kao i dugometražni igrani film Remake (svetska premijera na Roterdam film festivalu, 2003), koji je prikazan na više od četrdeset međunarodnih festivala. Nagrađen je na festivalima u Minhenu i San Francisku. Od januara 2003. do decembra 2005. godine je bio umetnički direktor drame Narodnog pozorišta Sarajevo. Predavač je na ASU (Akademija scenskih umjetnosti) i SFA (Sarajevska filmska akademija). Nalazio se na čelu najstarijeg pozorišnog festivala u regionu, Internacionalnog festivala MESS, od 1997. do 2016. godine kojeg je obnovio nakon opsade Sarajeva sa svojim saradničkim timom. Osnivač je MESS Teatra - Scena Mess i MESS Dance Company.

DRAMATURG

Dr Darko Lukić, teatrolog i dramski pisac, redovni je profesor na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Predaje i na doktorskim studijama književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao gostujući profesor predaje i na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli, BiH. Gostovao je na brojnim univerzitetima u inostranstvu (Velika Britanija, SAD, Italija, Španija, Brazil, Argentina, Bugarska, Rumunija, Poljska). Bio je upravnik i umetnički direktor Teatra ITD SC u Zagrebu (1998-2002), umetnički direktor Međunarodnog kazališnog festivala mladih u Puli (1996-2001) selektor Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci (2002-2003).
Bio je član evropskog veća teatrologa za dodelu nagrade “Premio Europa” (2009), član žirija za teatrološku nagradu “Marko Fotez” HAZU 2008. godine, predsednik Pozorišnog veća GDK “Gavella” (2007-2011) , umetnički savetnik Hrvatskog audiovizualnog centra za igrani film (2008-2010), umetnički savetnik Ministarstva kulture RH i HRT-a za igrani film (2006-2008), urednik časopisa Hrvatsko glumište HDDU (2007-2010).
Objavio je teorijske knjige u području teatrologije (“Kazalište u svom okruženju” knjiga 1 i 2, “Kazalište, kultura, tranzicija”, “Drama ratne trauma”, “Produkcija i marketing scenskih umjentosti”, “Misliti igru?”) i naučne tekstove, a učestvovao je na mnogim na međunarodnim teatrološkim konferencijama i seminarima.
U isto vrijeme objavljuje i prozu (objavio je knjigu kratkih priča i 3 romana), dramske tekstove (izvođene u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji, Venecueli, SAD, Španiji, Rumuniji, Poljskoj i Italiji), te prevodi dramske tekstove s engleskog i španskog jezika.

Foto: Srđan Doroški